fbpx
Array ( )

לכולנו קשה אבל יש כאלה שקשה להם אפילו יותר...
זה הזמן לעזור להם ולפתוח את ה-💙

סקר חושף: רבע מהציבור בישראל חושש להידרדר בעתיד לעוני

כתבה שפורסמה ב-17.10.18 (יום רביעי) בעיתון מעריב  ע"י יובל בגנו.

היום מציין האו״ם את היום הבינלאומי למאבק בעוני. בעשור האחרון מנחה את הממשלה תפיסה כלבלית ניאו־ליברלית, שאותה מוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולפיה העוני בישראל הוא תוצר לוואי של תהליכים תרבותיים ולא פועל יוצא של מדיניות ממשלתית. נתניהו עצמו בכל נאום פומבי מתגאה ביציבות הכלכלה ובהיותה של המדינה "מגניבה" כפי שאמר בכנפת רק השבוע. סקר חדש שהזמינה עמותת הרווחה הגדולה בישראל, חסדי נעמי, ביקש לחרוג מהשאלות על מידת האמון של אזרחי ישראל ביציבות הכלכלה, ותהת זאת לבדוק את התפיסות של הישראלים ביחס לעוני. התוצאות מטרידות. הציבור הישראלי לא רואה ב־8.1 מיליון העניים בישראל נתון מוגזם כמו באוצר ובמשרד רה״מ, %72 מהציבור מאמינים לנתונים ורק 28% מפקפקים בהם. עוד עולה מהסקר שביצע מכון Tools zeta ,כי לא פחות מרבע מהציבור, 25%,חוששים במידה רבה להידרדר בעתיד לעוני, אם בשל זקנה שמביאה לירידה בהכנסות ועלייה בהוצאות הבריאות והסיעוד, או בשל מחלה, תאונה, אובדן הכנסה וכושר עבודה תור הסתמכות על קצבאות. 39% מהנשאלים חוששים מעוני במידה בינונית ורק %36 בטוחים יחסית באיתנותם הכלכלית. ככל שהגיל עולה כר גם החשש מהידרדרות לעוני עולה – רק %18 מהצעירים עד גיל 25 חוששים מעוני, לעומת 30% מבני 55 ומעלה. מתיר כלל המדגם עולה כי %35 פסימיים באשר לעתיד הכלכלי של משפחתם וכי נשים חוששות יותר (40%) מאשר גברים (305) כמו כן, החרדים (42%) והדתיים (32%) מוטרדים מעתידם יותר מאשר החילונים (24%(.

אחד הנתונים המעניינים בסקר הוא  הפרשנות של הישראלים באשר ל״חיים עצמם". לא פחות מ־37% מהציבור היו רוצים שהאתגרים הכלכליים־חברתיים יהיו " אלה שיעמדו בראש סדרי העדיפויות של הממשלה. נושאים כמו הגירעון של הביטוח ~ הלאומי וקריסתו העתידית (שמשרד ראש הממשלה נמנע מלהתערב בו), קצבאות הזקנה והנכות הנמוכות והרפורמה העמוקה שעדיין נדרשת בתחום הסיעוד ונזנחה על ס ידי משרד האוצר. 40% ציינו את סדר היום הביטחוני־מדיני שמוביל ראש הממשלה כחשוב יותר. משה כהן, מנכ״ל חסדי נעמי, אומר ל״מעריב": "אם לא יהיה שינוי מהותי שיבטיח את מיגור העוני, המצב רק ילך ויחמיר. משפחות שלא היו חולמות שייכנסו למעגל העוני מוצאות עצמן פשוט נאבקות על אוכל לילדים. בעוד שלעתים מפורסמים תחזיות או דוחות אופטימיים, המצב בשטה מרגיש הפור לחלוטין. העמותות קורסות תחת הנטל"

אלי כהן, מנכ״ל ארגון פתחון לב, מכנה את הסקירה "תעלול יחסי ציבור שכל מטרתו היא להציג את העוני בישראל כסוגיה מינורית שניתן להמשיך ולהתעלם ממנה. על הממשלה לייצר פתרונות ידועים שיהיו פרקטיים וארוכי טווח".

פתחון לב במבצע סיוע לכוחות הביטחון, חיילי צה"ל ותושבי הדרום
התרומה מוכרת לצרכי מס לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה | דף תרומה מאובטח 🔒
הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו
Call Now Button